Duurzaamheid van klimaatplafonds

Voor expert in metalen plafonds en klimaatplafonds Interalu staat duurzaamheid al jaren hoog op de agenda. 

 

“Al jaren kiezen bouwheren, ingenieurs of architecten voor onze plafondsoplossingen  voor uiteenlopende redenen: design, expertise, maar zeker ook vanuit ecologisch standpunt en voor duurzaamheid”, vertelt Carlo Miers, commercial director bij Interalu. “Onze plafonds zijn gemaakt van staal. Dat is een product dat 100% gerecycleerd kan worden. Maar duurzaamheid gaat voor ons veel verder. Als Belgisch bedrijf met zowel kantoren als productie in Antwerpen, worden al onze producten in onze eigen fabriek in Wilrijk geassembleerd. Een klein percentage wordt geïmporteerd maar ook dan kiezen we bewust voor buurlanden.”

Renovatie en nieuwbouw

Elk ontwerp voor een project, al is het een renovatieproject of nieuwbouw, wordt grondig bestudeerd vooraf. In samenspraak met de ingenieur en/of de architect worden de verwachtingen van het gebouw geanalyseerd. We ontwerpen samen met het bouwteam het plafond, en dit met oog op de lange termijn. Dankzij de unieke kwaliteiten van onze plafonds, zijn ze erg flexibel. Als een gebouw morgen van functie verandert of de indeling wijzigt, zijn er weinig tot geen ingrepen nodig. “Tel daarbij het minimum aan onderhoud dat het plafond nodig heeft en je weet dat je voor de lange termijn gesteld bent”, aldus Carlo Miers. 

 

“We hebben jarenlange ervaring opgebouwd en heel wat plafondmeters geïnstalleerd. We merken dat onze plafonds heel erg lang in gebouwen blijven hangen. En áls ze eruit komen, zijn de materialen recycleerbaar. Ook de onderdelen die in onze plafonds passen, zijn vervangbaar, recycleerbaar of verplaatsbaar. Daar kijken we bewust naar. Plafonds kunnen verplaatst worden zonder waste, dat past helemaal binnen het plaatje van circulair bouwen.”

 

Energiezuinig

Klimaatplafonds zijn an sich gekend als bijzonder duurzame producten omdat ze ervoor zorgen dat het energieverbruik in een gebouw daalt. Dat maakt hen energievriendelijk.

 

BREEAM

BREEAM is een internationaal erkende certificering voor gebouwen. Een kwaliteitslabel dat duurzame gebouwen erkent. Dankzij de internationale standaard die BREEAM aanhoudt, is het populair bij bouwprofessionals wanneer gestreefd wordt naar groene gebouwen. “Om onze partners bij te staan in hun proces om een BREEAM certificering te bekomen, hebben we vorig jaar onze plafonds onderworpen aan een audit met een externe partner. Het resultaat? Een BREEAM rapport dat bouwheren of studiebureaus helpt om te weten wat onze plafonds voor hen kunnen betekenen in BREEAM credits.” 

 

Download onze BREEAM folder

 

Madaster

Binnen het kader van circulariteit ging Interalu een partnership aan met Madaster. Door de klimaatplafonds Easy-KlimaPlus en SAPP toe te voegen aan het digitale materialenkadaster, kan Madaster de plafonds opnemen in de Madaster Circulariteits Index en zal hun hergebruik gefaciliteerd worden.

 

Ontdek er meer over
 

Meer weten over Recyclaat en emissies? Lees er alles over!