Een aangename leeromgeving verbetert de productiviteit

Gezond binnenklimaat in scholen: hoe bereik je dit? 

“Mag er een raam open?” Of is het toch beter met het raam dicht? Hebben we dan niet te veel geluid van de straat? Of komt dat geroezemoes van de achterste banken? We herkennen deze situaties uit het klaslokaal allemaal wel… 

Een aangenaam klimaat in klaslokalen en opleidingscentra waarborgt de productiviteit van leerlingen en leerkrachten en bevordert het welzijn. Een binnenklimaat waarbij iedereen zonder hoofdpijn naar huis kan gaan na een leerrijke dag. 

 

Laat schoolgaande leerlingen en leerkrachten niet in de kou staan (maar ook niet in de hitte)…

Een merendeel van scholen, en zeker de verouderde gebouwen, ziet de regeling van de temperatuur als een reële uitdaging. Daarnaast worden de gas- en elektriciteitsprijzen alsmaar duurder en kost het daarom enorm veel om een schoolgebouw te verwarmen en bijkomend te koelen.   

Sterker zelfs, in de meeste scholen wordt er standaard niet gekoeld.  

Het probleem van oververhitting wordt alsmaar groter en dan vooral in de belangrijkste examenperiode die in de warmste periode van het jaar valt.  Het is van groot belang dat een schoolgebouw verfrissing kan bieden wanneer nodig.  

Wie niet horen kan, kan ook niet luisteren

Naast verouderde verwarmingssystemen en gebouwen zonder dakisolatie, kampen veel scholen ook met een akoestisch probleem. Een slechte akoestiek in klaslokalen maakt het moeilijk om te verstaan wat er gezegd wordt en maakt het tegelijk ook erg vermoeiend om te spreken in zo’n ruimte. Langere periodes in deze lokalen doorbrengen, kan hoofd- of keelpijn als gevolg hebben. Een klaslokaal met slechte akoestiek kan dus zorgen voor fysieke klachten die de leeromgeving onaangenaam maken en zelfs aanhoudende gezondheidsklachten tot gevolg kunnen hebben om nog maar te zwijgen van de concentratieproblemen. 

Interalu als duurzame oplossing

Hoe kan een schoolgebouw deze uitdagingen trotseren?  

Wil je met radiatoren verwarmen, dan moet je ineens investeren in heel wat van deze toestellen om elk klaslokaal te verwarmen. Ze zijn ook nog eens een verzamelplek voor stof en neemt kostbare ruimte in. Wil je vloerverwarming installeren, vraagt dit een grondige en dure renovatie. Dat lost het probleem van de hitte in de warme periodes niet op.    

Op zoek naar een duurzame oplossing? Die kan je vinden bij de klimaatplafonds van Interalu.  

Plafonds van Interalu zijn een duurzame oplossing met een levensduur van meer dan 30 jaar die geen onderhoud vragen.  Ze zorgen voor een verbetering van de akoestiek waardoor zowel de leerlingen als leerkrachten zich beter kunnen concentreren en zich in het algemeen beter kunnen voelen.  In vergelijking met andere oplossingen zijn ze ook nog eens makkelijk te installeren bij een renovatie zonder al te ingrijpende werken in de structuur van het gebouw. 

Het akoestisch voordeel vind je zowel in metalen plafonds als in klimaatplafonds van Interalu terug. 

De klimaatplafonds van Interalu bieden daarbovenop de optie om te koelen en te verwarmen en dit op een zowel ecologische en economische wijze, in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp. Een bijkomende troef? Het interieur wordt voorzien van een tijdloos en stijlvol element. 

Ontdek de plafonds van Interalu: https://interalu.eu/be-nl/onze-plafonds?utm_source=edubuild&utm_medium=paidonline